Jak oszczędzać na wodzie?

Dodane: 26-06-2016 08:41
Jak oszczędzać na wodzie? Poradnik na temat: magazynowanie wody deszczowej

kolor wody wynika z pochłaniania

Kolor wody

Lekko niebieski kolor wody wynika z pochłaniania przez nią promieniowania elektromagnetycznego z zakresu światła widzialnego odpowiadającego barwie czerwonej (światło czerwone jest absorbowane przez wodę ok. 100× silniej niż niebieskie18). Maksimum silnej absorpcji przypada na 760 nm i ramię tego pasma wchodzi częściowo w zakres widzialny (<700 nm). Obecne są też dwa słabe maksima przy 605 i 660 nm. Pochłaniane promieniowanie powoduje przejścia pomiędzy poziomami oscylacyjnymi, a w efekcie silnie wzbudzone drgania atomów cząsteczek wody. Zachodzenie pasm absorpcji oscylacyjnej na zakres widzialny jest unikalną cechą wody i stanowić może jedyny przypadek takiego źródła barwy substancji. Pozostałe barwne cząsteczki i atomy zawdzięczają swój kolor absorpcji światła widzialnego przez elektrony16 (barwa może być też wynikiem zjawisk optycznych).

W stanie gazowym pasma absorpcji wody przesunięte są w kierunku światła widzialnego (wyższej częstotliwości), a w stanie stałym w kierunku podczerwieni (niższej częstotliwości), co wynika odpowiednio z osłabienia i wzmocnienia oddziaływań wodorowych. Lód wykazuje także barwę niebieską w świetle przechodzącym, a jego widmo IR jest zbliżone do widma wody ciekłej. Światło przechodzące przez śnieg ma szczególnie intensywnie niebieską barwę w wyniku wielokrotnego rozproszenia16.

W ciężkiej wodzie (D2O) drgania oscylacyjne przesunięte są znacząco w kierunku podczerwieni (pasmo 760 nm wody znajduje się przy ok. 1000 nm), w wyniku czego ciężka woda jest bezbarwna. Zjawisko to jest jednym z dowodów na poprawność przypisania barwy wody absorpcji oscylacyjnej16.

Źródło:


Definicja deszczówki

Woda opadowa (potocznie: deszczówka) ? woda, która powstaje przez kondensację pary wodnej w atmosferze i spada na powierzchnię Ziemi w postaci opadów atmosferycznych (deszczu, śniegu, gradu). Jej skład zależy od czystości powietrza, które napotyka podczas opadania; charakteryzuje się dużą zawartością gazów (tlenu, azotu, dwutlenku węgla) i może zawierać sadzę, pyłki roślinne, pył przemysłowy, mikroorganizmy, a także pewne ilości soli mineralnych. Ze względu na zawartość rozpuszczonego dwutlenku węgla pH wody opadowej wynosi około 6 (odczyn kwaśny). Niektóre gazowe zanieczyszczenia (dwutlenek siarki, siarkowodór, tlenek azotu) obniżają to pH jeszcze bardziej, powodując zjawisko kwaśnych deszczów. Woda opadowa nie nadaje się do picia, natomiast może być przydatna po zebraniu w kanalizacji do celów gospodarczych i przemysłowych.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_opadowa


Braki wody w gorących krajach

W gorących krajach ludzie wciąż borykają się z brakiem wody tak dotkliwym, że grozi im śmierć z wycieńczenia, nie mówiąc o tym, że nie są w stanie ugotować dla siebie zupy na obiad. Dlatego doceniają oni dobrodziejstwa związane z wykorzystywaniem wody deszczowej w codziennym funkcjonowaniu. Służy im ona do prania i kąpieli, a także do picia i przyrządzania potraw. W trakcie opadów deszczu każdy wystawia na swoim terenie małe zbiorniki na wodę deszczową, które napełniają się tak długo, jak pada deszcz. Starają się także kupować lub wyrabiać odpowiednie zbiorniki na wodę deszczową, czyli takie, które nie będą przemakały i będą nieco większe, żeby nie trzeba było wymieniać ich co kilka minut. Po napełnieniu zbiorników zaczynają już myśleć o tym, w jaki sposób mogą oszczędzać wodę.